Usi de interior 'FILOMURO'

 

 

Invizibila, ascunsa, secreta, la fel ca peretele asa se poate defini o usa filomuro pregatita pentru a fi zugravita. 

 

Usile de interior ‘filomuro’ (cu toc ascuns), folosite in trecut pentru a ascunde o intrare , astazi au capatat importanta in designul interior fiind utilizate pentru a mentine simetria , pentru a masca un spatiu de depozitare sau pur si simlu pentru a face interiorul mai amuzant. Usile ascunse si pasajele secrete sunt mai mult apanajul filmelor cu spioni sau thriller-elor. In realitate ele sunt instrumente practice in designul interior ce pot fi folosite in cele mai multe case pentru a masca un spatiu de depozitare, un dulap de sub scari, si chiar ca usi la camera adiacente. Folosite in trecut pentru a masca intrarea servitorilor in casele “mari”, usile filomuro pot imbunatatii in prezent  arhitectura casei si de asemenea pot ajuta la evitarea aspectelor  incomode dand iluzia de spatiu mai mare. Un tur prin palatul Buckingham dezvaluie ca regina are propria ei usa secreta in “White Drawing Room” care permite accesul in camera oficiala a personalului de serviciu. Usa este foarte putin vizibila in lambrisarea de langa semineu, si chiar are o consola mica cu o vaza cu flori fixata pe ea, consola care se muta cu usa cand aceasta este deschisa. Asa o degizare elaborata este rar intalnita in casele de astazi, dar arata cat se poate face pentru a ascunde o usa.

Dominic Evans Freke director de design si productie la Gournay ( specilast in pictura murala) spune ca unul dintre motivele pentru care se poate folosi o usa filomuro este de a nu vedea foarte multe deschideri intr-o camera cu multe usi. El mai spune “ daca aveti o camera frumoasa cu patru deschideri simetrice, doua usi si doua ferestre de exemplu, si a cincea usa  incurca o elevatie, lucrul evident pe care trebuie sa il faceti este sa o ascundeti… pentru a inbunatati aspectul camerei.” Primul lucru pentru a ascunde liniile unei usi tine de modul in care este suspendata. Evans Freke explica “ fiecare usa este suspendata de un toc de lemn , dar in mod obisnuit fiecare toc are pervaz de jur imprejur; acesta este cel care lipseste la o usa filomuro. Usa trebuie sa fie asezata in acelasi plan cu fata peretelui, ceea ce este mai greu decat pare, pentru ca tocul trebuie sa fie ascuns. El adauga ca “o usa stadard este de obicei prinsa pe centrul tocului in timp de o usa filomuro este prinsa cu una din fete in acelasi plan cu cantul tocului de care se fixeaza  ceea ce insemna ca pe partea opusa usa va fi retrasa. Acesata nu este o problema pentru un dulap de depozitare, dar daca usa este intre doua camere atunci ea  ar trebui sa fie pe ambele parti la nivel cu peretele , ceea ce este foarte greu de realizat. In mod normal ar trebui sa accepti ca pe una din parti usa este retrasa.”

Designerul de interior Justin van Breda dezvaluie ca la unul dintre proiectele sale, unde avea o usa filomuro intre biblioteca si dormitor, a acoperit complet partea dispre dormitor cu oglinda pentru a putea ascunde in ambele camere usa.

Daca vrei sa ascunzi o usa trebuie sa o faci cat mai bine. Orice profil sau arhitravă de pe perete trebuie sa fie continuat de-a lungul usii, astfel incat aceasta sa devina parte a peretelui. O degizare populara este in raft cu carti, utilizand carti false, sau ca designerul April Russel tapet imprimat cu etajere cu carti. Un beneficiu al usii cu tapet care imita o biblioteca este acela ca linia de contur a usii poate fi ascunsa in cadrul tamplariei imprimate. In proiectele ei, April Russel se asigura ca liniile mobilierului corespund perfect cu liniile zonei imprimate astfel incat ansamblul sa aiba aspect unitar. “Intr-un apartament mic am vrut sa pierd usa complet pentru a da iluzia de spatiu mai mare “ adauga ea. Un alt truc ar fi asezarea tablourilor pe usa ca si cand aceasta ar face parte din perete. 

  De Gournay are o abordare diferita, picteaza usa in acelasi fel ca si peretele. “Orice model care face ca ochiul sa se concentreze departe de marginea usii este binevenit” spune Evans Freke. “Un model cu desene care nu se repeta acunde cu success linia dreapta a usii’. Cand modelul este inspirit de natura ( copaci , pasari, peisaje) atunci linia usii este mai bine ascunsa.

Oricum folosirea tapetului pe usa este problematica. Principiul de aur al tapetului este ca niciodata nu poate fi asezat pe colturile exterioare deoarece in timp se va rupe sau destrama. Ceea ce putem face este sa asezam tapetul asfel incat sa imbrace si canturile usii pana la punctul logic la care se poate opri. La prima metoda recomandata de Evans Freke  descrisa ca “Rolls Royce installation“ se marcheaza o linie la mijlocul cantului usii , tapetul sau hartia este intinsa pana acolo si apoi taiata si securizata de jur imprejur . O metoda mai simpla este sa acoperi usa cu tapet de jur imprejur ( si pe cant ) si sa treci cu foaia de tapet  si pe partea din spate cam 2,5 cm . Spatele poate fi acoperit tot cu tapet care se va opri la marginea intoarsa de pe fata, astfel incat sa se potriveasca modelul. Ambele metode cer ca la montare  usa sa fie fara balamale.      

 Usile filomuro cer balamale ascunse care sa ramana invizibile cand usa  este inchisa. O usa filomuro trebuie sa fie o usa practica in primul rand, deci pentru a o putea folosi trebuie sa poti vedea manerul.

Chiar daca  usile filomuro au functiile lor practice, un alt motiv pentru care poate fi aleasa o astfel de usa este pur si simplu amuzamentul. Interiorul unei case trebuie sa transmita emotie si incantare. Ar trebui sa fie mai mult decat ceea ce vedem la o prima privire. Daca dupa cateva ore inca mai descoperi lucruri,profunzimea si textura este mult mai mare. Deci, mai mult decat a ascunde intrarea intr-un dulap sau corectarea unei elevatii , o usa filomuro poate creste caracterul, sensul emotiei si dorinta descoperirii intr-o camera sau locuinta.